Pentru parinti
Sâmbătă am fost la Conferința Laurei Markham, doctor în psihologie cu experiență clinică, autor și fondator al ahaparenting.com. În pauza m-am gândit la articolul de azi.
Pe scurt sunt 3 lucruri despre care scriu mai jos: modestia și empatia Laurei, autoreglarea emoțiilor si coachingul copiilor nostri.
Laura a venit în fața noastră, a părinților cu exemplul celor 2 copii, cu exemple din cazurile pe care le-a avut și cel mai important a venit cu deschidere, cu căldură, modestie și empatie. A fost prezentă pentru noi cei care eram în sală, noi parinții care vroiam sa fim ascultați și îndrumați. A alocat un timp semnificativ întrebărilor din public.
Autoreglarea emoțiilor. Despre acest subiect am scris puțin în primul meu articol, cel în care descriam o situație când copiii mei (Ana și Carol) si câinele (Black) aveau nevoie de mine în același timp. Ce am făcut ca situația sa se termine bine și toți cei implicați sa fim ok, mi-am controlat și reglat emoțiile care au năvălit în acel moment. După cum descrie și Laura Markham când ne sunt apăsate butoanele ne ajută cele de mai jos să creștem ca părinți:
- STOP, să ne oprim din ceea ce facem în acel moment și să respirăm conștient. E greu să nu reacționăm pe moment pentru că intrăm într-una din următoarele stări: luptă, zboară sau îngheață (fight, flight or freeze), dar când copilul tău începe să se transforme în dușmanul tău, e nevoie să-ți muști limba și… să respiri. După ce te calmezi, poți sa te conectezi cu copilul tău înainte de a corecta ceva, dacă este cazul.
- Observă unde este furia în corpul tău. E nevoie să o conștientizezi și să o accepți, să fii blând cu tine. Este greu, uneori chiar poate o să-ți fie rău dar astfel bagajul emoțional scade și în creier se formează conexiuni neuronale care pe viitor te vor ajuta să-ți autoreglezi emoțiile.
- Lucrează cu tine. Folosește aceste episoade în care copilul îți împinge limitele la maxim ca oportunitate să lucrezi cu tine, să vezi de unde vine furia, supărarea. Atunci când te simți blocat în relația cu cel pe care îl iubești cu toată ființa ta, schimbă-și atenția de pe comportamentul lui și concentrează-te pe reacția ta. Poți ține un jurnal, discută cu cineva care să te asculte fără să te judece (recomand parteneriatul in ascultare), explorează de unde vin aceste sentimente.
Cu căt lucrezi cu tine mai mult, ajungi să te accepți și să te iubești și astfel, poți să oferi copilului tău iubirea necondiționată de care are nevoie ca să crească frumos și în armonie.
Coaching-ul copiilor nostri. Ceea ce ne invită Laura Markham să facem este ca atunci când copilul nostru greșește sau are nevoie de îndrumare să îl ghidăm, să îi punem întrebări. Astfel îl învățăm să găsească singur soluția la situația în care se află. Un exemplu din viața noastră de parinți care ne dorim să ne începem ziua la o anumită oră, plecarea de acasă de dimineață. Vrem să plecăm din casă la ora 8:40 și sigur timpul celor mici este diferit de al nostru, atunci îi putem spune: Trebuie sa plecăm în 5 minute cum te pot ajuta?
Și….toate acestea pentru ca noi, parinții, suntem modelele copiilor noștri.