Despre bullying și ce facem cu acest fenomen
Scriu acest articol după ce am fost la un seminar despre bullying (susținut de Adriana Farcaș, detalii aici)sau despre intimidare cum este tradus acest termen în limba română. Mai multe informații despre acest subiect găsiți aici sau aici.
Bullying-ul este un subiect care dacă este minimalizat sau tratat cu „eu sau copilul meu? Nu, sigur nu are cum să ne afecteze!” duce la copii și adulți cu o stimă de sine scăzută, depresivi, duce la o sănătate mentală afectată și în cel mai rău caz poate duce la sinucidere.
Ceea ce o să scriu mai jos sunt câteva lucruri care ne sunt necesare pentru a ne ajuta pe noi și pe copiii noștri:
- În cel mai bun caz, adultul care a trecut sau trece printr-o experiență de bullying se ia în grija, pune stop acestei acțiuni și în funcție de cât de mult a fost afectat merge și în psihoterapie.
- Ca adulți, părinți, pur și simplu ca cetățeni suntem atenți în jurul nostru la cazurile în care copilul de lângă noi trece printr-o experiență de bullying. Și mai ales luăm în serios acest lucru și discutăm cu adultul responsabil.
- Ca părinte în primii ani de viață introducem acest subiect discutând cu copilul nostru despre cei din jur și despre nevoile lor. De exemplu, atunci când un copil din parc sau un coleg de grădiniță îl jignește sau este martorul unui astfel de caz în jurul lui, îi povestim cum fiecare copil are nevoi. Oamenii au nevoie de iubire, de înțelegere, de joacă, să fie ascultați și așa mai departe. Atunci când aceste nevoi nu sunt acoperite oamenii reacționează uneori agresiv verbal sau fizic și asta duce în timp la fenomenul de bullying.
- Ce ajută copilul să facă față unei situații în care devine victimă? Întâi pentru că am discutat despre acest fenomen cu el, să observe că nu e în regulă ce se întâmplă și apoi să discute cu un adult: părinte, cadru didactic sau aparținător. Recomand pentru fecare părinte să facă jocuri cu copiii lor pentru creșterea încrederii în ei. Exemplu: faceți împreună două pelerine cu super puteri pe care colorați sau scrieți toate calitățile copilului și ale tale. Povestiți despre ele și apoi purtați amândoi pelerinele zilnic câteva minute pentru 90 de zile. Astfel, amândoi o să aveți aceste “puteri” la îndemână în fiecare clipă, chiar dacă sunteți sau nu împreună.
- Cum înțelegem cel mai bine procesul acesta de bullying și cum îl explicăm și copiilor. Acest exercițiu l-am făcut în cadrul acestui seminar și mi-a plăcut, îl consider relevant. Luați o foaie de hârtie – cât de mare vreți voi:
- desenați un om pe ea,
- treceți împreună cu copilul cât mai multe cuvinte urate, jigniri
- mototoliți foaia, bine, bine
- apoi o desfaceți – obțineți “un om șifonat”
- în final discutați pornind de la acest om desenat, cum a fost și cum a ajuns în urma jignirilor.
Vă invit, ca începând de astăzi, să fim atenți în jurul nostru la cei din jur!