Ce se întâmplă la psiholog?

Te gândești serios să vizitezi un psiholog, probabil ai vrea să știi mai multe despre ce se întâmplă în cadrul acestor vizite. Am pus cap la cap câteva informații, care sper să-ți fie utile. Aceste întrebări și răspunsuri sunt bazate pe discuțiile pe care le-am avut cu cei cu care deja lucrez sau cei curioși despre cum e la psiholog.

Ai alte curiozități? Scrie-mi pe adresa de email contact@mirunaszilvasy.ro.  Îți voi oferi toate detaliile de care ai nevoie și voi completa această listă de informații pentru a-i ajuta și pe alții.

  • În cadrul primei ședințe se discută contractul care cuprinde informațiile următoare:

    Ce oferă psihologul,  care este formarea acestuia și cum aplică metoda. Așteptările ambelor părți în primă fază, ale clientului și ale psihologului. Și desigur, se agreează aspectele administrative și de confidențialitate.

  • Pentru ca o relație terapeutică să se formeze, eu cred ca e nevoie de 2-3 ședințe. În cazul în care observați că nu se leaga această relație și nu sunteți confortabili sigur veți lua decizia de a căuta alt psiholog.

  • Rolul psihologului este să asculte, să fie prezent, să pună întrebări, să ghideze clientul astfel încât acesta să găsească soluțiile cele mai bune la aspectele la care lucrează și, foarte important, să fie suport pentru clientul său.

  • Rolul clientului este să răspundă întrebărilor, să fie deschis la schimbare și să se lase ghidat de psihologul pe care l-a ales.

  • În cadrul sedințelor de psihoterapie, stăm pe cele doua fotolii, sau la alegerea clientului, acesta poate sta pe canapea, sau oricum îi este conforabil. In cadrul unor intervenții sau exerciții, vom sta în picioare sau pe podea.

  • O ședință durează de obicei 60 de minute. Am scris de obicei pentru că sunt cazuri în care este nevoie de mai mult sau mai puțin pentru a explora tema unei ședințe. Acest aspect se discută cu clientul înainte de începerea ședinței.

  • Nu există un număr magic pentru că fiecare dintre noi suntem diferiți, avem nevoie de timpul nostru și în psihoterapie nu există rețete.

Primul pas?